Sitemap
Print Versie
 
 Aders

Spataders of varices:

In de meeste normale aders zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed slechts in één richting kan stromen, en dus niet kan terugvloeien. Spataders zijn uitgezette aders, waarbij de kleppen niet goed meer werken. Hierdoor stroomt het bloed in de benen naar beneden in plaats van naar het hart.

Diepe veneuze trombose (DVT), soms ook diepe flebitis genoemd....

Dit zijn klonters in de diepe aders.

Het risico op een DVT is sterk verhoogd bij immobilisatie, zoals na een ongeval of ziekte en na ingrepen (vooral orthopedisch). Ook bij lange vliegtuig of busreizen is het risico verhoogt. Om dit te voorkomen moet men: voldoende drinken (geen alcohol), steunkousen dragen en zoveel mogelijk de benen bewegen. Nog een agressievere aanpak (preventieve inspuiting) is slechts in zeer uitzonderlijke situaties gerechtvaardigd.

Soms is er echter een genetische oorzaak (familiale trombofilie), maar een hormonale behandeling of pil inname (oestrogenen) verhoogt ook het risico, maar een DVT kan ook het eerste teken zijn van een kanker.

Een DVT geeft vaak, maar zeker niet altijd, een dik been. Soms is er pijn en in ernstige gevallen wat verkleuring van het been.

Zonder echografie (en/of d-dimeer bepaling) is de diagnose moeilijk te stellen.

Het grootste gevaar van een DVT is dat er een stuk loskomt en alzo naar de longen gaat = longembolen. Dit is zeer gevaarlijk. Deze embolen gaan dus naar de longen en niet naar de hersenen (tenzij bij erg zeldzame hartafwijking).  Men moet aan longembolen denken (na DVT) bij versnelde hartslag, kortademigheid en pijn in de borstholte!

De behandeling van een DVT vereist meestal geen opname in het ziekenhuis. Ze bestaat uit het dragen van een goede steunkous (soms levenslang) en medicatie die de stolling verminderen, meestal gedurende 6 maanden, maar soms levenslang bij verergerende factoren (zoals voorgeschiedenis van DVT, maar ook kanker of familiale trombofilie).

Varicocoele of spataders thv de schaamlippen:

Varicocoele zijn spataders thv het scrotum (teelbalzak) die in 95% van de gevallen links voorkomen en te wijten zijn aan een insufficiënte vena testicularis. Bij vrouwen komt hetzelfde voor door een insufficiënte vena ovarica. Dit geeft spataders in het kleine bekken, rond de ovaria, maar dit wordt uitwendig niet gezien, tenzij er spataders naar de schaamlippen lopen, en zo soms verder naar het been. Deze spataders zijn dan meestal achteraan het bovenbeen gelokaliseerd.

Bij vrouwen geeft dit meestal klachten van een zwaartegevoel in de benen en pijn of zwaartegevoel in de onderbuik, en dit perimenstrueel en tijdens of net na seksuele betrekkingen. Men moet bij deze klachten en bij de spataders posterieur bovenbeen en thv schaamlippen denken aan deze aandoening. 

 De diagnose bij mannen is eenvoudig met het gewoon fysiek onderzoek. Bij vrouwen is dit niet zo eenvoudig, maar soms wordt het ontdekt tijdens een ingreep in het kleine bekken of bij een endovaginale echografie. Bij vermoeden van deze aandoening is een selectieve flebografie aangewezen.

Actueel zijn er moderne behandelingsmethoden onder lokale verdoving in het dagziekenhuis, met prik in de lies (vena femoralis) om dit te verhelpen: dit is een endovasculaire techniek waarbij coils in de vena testicularis of ovarica worden achtergelaten en dit om de zieke ader af te sluiten.

Pagina onder constructie